Connecting Ultrarunners Across The Globe
3 rezoluții la care nu trebuie să te gândești
Ce poți face în schimb?
3 rezoluții la care nu trebuie să te gândești
Ce poți face în schimb?
Autor: Andrei Nana
Traducerea si Editarea: Vlad Tanase
Versiunea originala a articolului a fost publicata in Psych Central - Decembrie 2014
Versiunea originala a articolului a fost publicata in Psych Central - Decembrie 2014
Three Resolutions You Shouldn't Make - What To Do Instead
Three Resolutions You Shouldn't Make - What To Do Instead
Într-un studiu întreprins pe 1 ianuarie 2014 de către Universitatea din Scranton și publicat în Journal of Clinical Psychology ni se arată că în timp ce 45% dintre noi ne punem rezoluții de Anul Nou, doar 8% ne ținem de ele.
În fiecare an milioane de oameni își pun rezoluții, sperând cumva că „de data asta” o să funcționeze. Statisticile și bunul simț ne reamintesc însă că marea majoritate nu vor reuși să se țină de ele și chiar mai rău, oamenii se vor simți vinovați, rușinați și blocați. Probabil că rezoluția în cauză va fi înlocuită cu o listă de motive din cauza cărora rezoluția a eșuat, cu motivul că poate nu este timpul potrivit sau poate chiar că scopul pentru care rezoluția a fost pusă, nu este cel corect.
Și totuși în fiecare an, mulți dintre noi ne punem aceleași rezoluții angajându-ne astfel în același cerc vicios: speranță, muncă, dezamăgire, eșec.
Problema pe care o avem cu toții nu este neapărat una ce ține de voință, ci una ce ține de alegere întrucât adesea aceste scopuri ne sunt oarecum impuse din exterior în mod inconștient – ni se spune ca vom fi mai fericiți dacă vom slăbi, că vom face mai mulți bani, că vom fi promovați, că vom găsi partenerul de viață ideal etc.
Fără a intra în prea multe detalii, cele de mai sus sunt cele mai inadecvate rezoluții pe care ni le putem pune. „Slăbește, fii în formă, fii sănătos, organizează-te” – toate acestea sunt rezoluții foarte vagi și mai important, nu reprezintă lucruri asupra cărora noi avem control direct. Putem să facem sport 20 de minute în fiecare zi, să mâncăm numai fructe și legume și DA, poate că vom scăpa de câteva kilograme în plus, dar cea mai sigură garanție pe care o avem este cea asupra propriilor noastre alegeri – acesta este comportamentul nostru.
Dacă vrem cu adevărat să ne ținem de rezoluțiile pe care ni le punem, trebuie să ne asigurăm de faptul că acestea vizează lucruri asupra cărora noi avem controlul și trebuie să ne luăm angajamente ferme pentru lucrurile care nu țin de noi. Să fac mai mulți bani – nu. Să scriu 2 ore pe zi – da. Ai prins ideea.
Dacă vrei să slăbești, începe cu un scop asupra căruia poți avea controlul și care se concentrează asupra a ceva ce ai câștigat, nu asupra a ceva ce ai pierdut. Spre exemplu, să devii alergător și să îți iei angajamentul că vei alerga în fiecare zi cel puțin un kilometru – cred ca asta este distanța minimă – alătură-te unui grup de alergători și spune-le și lor asta, ia-ți angajamentul și față de ei. Strategiile referitoare la angajament funcționează cel mai bine atunci când angajamentul respectiv este față de altă persoană decât noi înșine. De ce? Pentru că atunci când ne luăm angajamente numai față de propria persoană, răspunderea este un aspect privat și la fel este și renunțarea. Pe când atunci când angajamentul este și față de altcineva, simțim răspunderea și față de cealaltă persoană iar rușinea devine și ea publică ceea ce poate fi un factor motivator deosebit de puternic.
După cum știm cu toții, mulți dintre noi sunt dispuși să facă lucruri mai degrabă pentru prieteni sau familie decât pentru noi înșine, iar strategiile referitoare la angajament care implică aceste sentimente conduc la îndeplinirea a două scopuri: mulțumirea susținătorilor noștri și a noastră.
Vreți un alt exemplu? Dacă vrei să devii mai organizat, ia-ți angajamentul să faci curățenie în toată casa sau măcar în câteva camere, în fiecare săptămână și să oferi lucrurile de care nu mai ai nevoie unui prieten sau și mai bine, dă-i unui prieten o anumită sumă de bani pe care acesta să ți-o returneze la sfârșitul fiecărei săptămâni doar dacă ai făcut curat. Strategiile de angajament care încorporează dorința naturală de a evita pierderile – cunoscută și ca „aversiunea față de pierderi” – sunt de asemenea eficiente. De ce? Pentru că pierderea a ceva ce avem deja, în cazul nostru acea sumă de bani de care vorbeam mai sus, în contrapartidă cu posibilitatea obținerii a ceva anume, reprezintă un factor motivator mult mai puternic.
Acesta este motivul pentru care a primi o plată de la un prieten de fiecare dată când faci curat nu prea funcționează, pentru că obținerea acelor bani reprezintă doar o posibilitate. Atunci când scoți tu din buzunar acea sumă de bani, riști să pierzi ceva ce ai deja.
Să-ți pui rezoluții nu este o idee rea dar pentru ca acestea să funcționeze, trebuie de asemenea să fim atenți la strategiile care funcționează și la cele care nu funcționează.
Să recapitulăm:
- Alege-ți propriile scopuri.
- Alege scopuri asupra cărora ai controlul.
- Fă-te responsabil cu privire la lucruri care nu țin de tine.
- Folosește strategii de angajament eficiente, precum aversiunea față de pierderi.
Odată cu trecerea timpului, cu răbdare, determinare și strategii de angajament eficiente, putem cu toții să ne îndeplinim scopurile.