Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Connecting Ultrarunners Across The Globe

International 100+ UltraRunning Foundation

Singura strategie de care vei avea vreodată

nevoie pentru a te dedica scopurilor tale

Autor: Andrei Nana

Traducerea si Editarea: Vlad Tanase

Versiunea originala a articolului a fost publicata in Psych Central - 18 Decembrie 2014

The ONLY Commitment Strategy You Will Ever Need!

Cu toții avem obiective pe care vrem să le atingem în viață. Unele dintre acestea vor fi atinse mai târziu – le vom numi obiective pe termen lung – în timp ce altele vor fi îndeplinite mai repede – pe acestea le vom numi obiective pe termen scurt. Exemple de obiective pe termen lung ar putea fi obținerea unei diplome/calificări, găsirea unui partener, întemeierea unei familii, dobândirea independenței financiare etc. Printre obiectivele pe termen scurt, putem găsi de exemplu participarea la un maraton sau la un ultramaraton, scăderea în greutate, scrierea unei cărți etc.

Indiferent de obiectiv, dacă ne uităm în jurul nostru vom observa câțiva oameni care își duc la îndeplinire toate scopurile propuse în timp ce alții se chinuie să reușească. Găsirea acelui „ceva” care face diferența dintre succes și eșec și identificarea modalității prin care ne putem adapta pentru a reuși reprezintă scopul Strategiilor pentru Angajament. Discutând aceste aspecte cu unii dintre cei mai realizați oameni pe care îi cunosc, am observat apariția unei teme comune.

Jesper Kenn Olsen, 43 de ani din Danemarca, a alergat de două ori în jurul lumii. Nu, nu este o greșeală de tipar, Olsen este primul om care a terminat două curse documentate și înregistrate pe GPS, în jurul lumii. Fiindcă era primul care încerca așa ceva, aproape toți cei din jurul lui îi spuneau că este imposibil. Cu toate acestea a reușit.

Liz Bauer, 53 de ani din Georgia, a finalizat uimitoarea cifră de 36 de curse de peste 160 km în 2012, toate în timp ce lucra și avea o viață normală. A zdrobit recordul mondial anterior de 25 de curse, cu aproape 11 curse în plus. Atunci când a început a auzit și ea cuvintele „este imposibil” de la aproape toți cei din jurul ei.

Așadar, cum a fost posibil așa ceva? Care au fost strategiile pe care Olsen și Bauer le-au aplicat pentru a reuși ceva ce nimeni altcineva nu mai reușise înaintea lor? Din discuțiile cu ambii sportivi, discuții detaliate în cartea lui Olsen - “Ghidul alergătorului pe planeta Pământ”, o singură strategie a funcționat. Se numește Nu există ieșire.

Ambii atleți, precum mulți alții – Dan Ariely vorbește despre asta în “Predictibil irațional – Forțele ascunse care ne modelează decizille” – consideră că odată ce o acțiune este începută ar trebui să eliminăm din mințile noastre orice altă cale decât cele care conduc la îndeplinirea scopului. Neîngăduindu-ne posibilitatea eșecului, creierul nostru este forțat să găsească o cale pentru a se adapta la orice situație pentru a depăși orice obstacol. Atunci când permitem existența unui plan de “scăpare” creierul va conștientiza faptul că există scuze care ar putea justifica un potențial eșec.

Strategia Nu există ieșire nu este un nou concept. Sun Tzu în cartea sa “Arta războiului” spunea acum vreo 2500 de ani să “Îți poziționezi soldații în poziții din care nu există scapare, atunci ei vor prefera moartea în locul abandonului. Dacă se vor confrunta cu moartea, atunci nu există ceva ce ei să nu poată realize. Ofițerii și soldații își vor dezvălui adevarata putere.”

Orice ne dorim să realizăm, fie că sunt obiective pe termen scurt sau lung, abordarea strategiei Nu există ieșire ne va îmbunătăți extraordinar de mult șansele de succes.

Dedică-te cu toată ființa ta scopurilor tale, elimină posibilitatea unui eșec iar succesul va fi al tău!

Referințe:

Olsen, J. (2014), The Runner’s Guide To The Planet, Kindle Edition.

Ariely, D. (2010), Predictably Irrational – The Hidden Forces That Shape Our Decisions, Harper Perennial.

Sun, T. (2002), Art of War, Dover Publications.